Celebrem el dia Mundial del Medi ambient (5 de juny)

El dia 5 de juny és el dia Mundial del Medi ambient, dins de la setmana de la Natura.

A la Fundació Ginac ho celebrem compartint la iniciativa “Nendo Dango” o “Bombes de Llavors” un mètode de sembra redescobert pel biòleg, agricultor i filòsof Masanobu Fukuoka, pare de la “agricultura natural japonesa”.

Les bombes de llavors són boles amb una barreja d’argila i terra vegetal barrejada amb llavors per dur a terme una reforestació ecològica i molt eficient.

És tracta d’un sistema ecològic, econòmic i natural que protegeix les llavors de ser menjades per animals del bosc (ocells, ratolins,…). Un cop plantades, la pluja desfà l’argila i s’alliberen les llavors. La terra vegetal, aplicada a les bombes, serveix per donar nutrients a la planta i ajudar a fer-la créixer. No requereix cap preparació del sòl abans d’escampar-les.

Compartim una de les diferents receptes per preparar-les. Necessitarem:

  • 3 parts d’argila vermella volcànica en pols.
  • 1 part de substrat vegetal.
  • 1 part d’hummus de papaterra.
  • parts de llavors d’herbes aromàtiques mediterrànies.
  • Un polsim de pebre vermell picant com a repel·lent natural.

Un cop fetes les bombes, podem escampar-les pel bosc o deixar-les a llocs de difícil accés per repoblar. També es poden plantar en torretes  a casa.

Quan comenci a germinar sortiran 3 tipus de planta: espígol, camamilla i espernallac. Herbes aromàtiques i medicinals  mediterrànies.

Quan siguin prou grans per diferenciar-les es poden trasplantar, ja que augmentaran considerablement el seu volum.

Esperem que gaudiu molt de l’activitat.

En col·laboració amb: